Patera obrotowa, czyli podstawowe narzędzie do tynkowania tortów i nie tylko

Patera obrotowa jest niezbędnym akcesorium każdej pani domu, która lubi wypieki. Jest także ważnym gadżetem służącym do podania tortu na przyjęciu urodzinowym. Paterę obrotową należy dopasować nie tylko do okoliczności, lecz również do rozmiarów wypieku. W sklepach można zakupić także inne rodzaje pater, np. na nóżce.

Patera obrotowa – must have do tynkowania wypieku

Jeśli nie masz tego akcesorium, to nawet nie zabieraj się za tynkowanie wypieków, ponieważ mimo wielu starań ciasto nie będzie prezentowało się idealnie. Stabilny talerz obrotowy znacznie ułatwia wykonanie prac. W sklepach dostępne są patery ceramiczne, szklane, metalowe oraz drewniane. Każda z nich w zależności od materiału kosztuje kilkadziesiąt złotych.

Inne dostępne rodzaje pater

W sklepach oprócz pater obrotowych, są również dostępne inne modele tego akcesorium, takie jak:

  • patera na nóżce – jest najpopularniejszym gadżetem, które można znaleźć w wielu domach;
  • patera na tort piętrowy – sprawdzi się podczas uroczystości rodzinnych;
  • patera z kloszem – idealna na przyjęcia na świeżym powietrzu.

Czym kierować się, podczas zakupu patery?

Kupując to akcesorium należy wziąć pod uwagę uniwersalność, dlatego najlepsza będzie patera obrotowa. Świetnie sprawdzi się do dekoracji wypieku oraz do podania go gościom. Bardzo często służy także do poddawania innego rodzaju produktów, np. ciasteczek, muffinek, pralinki czy owoców.

Ważnym parametrem podczas zakupu jest cena. Musi być adekwatna do jakości produktu. W takiej sytuacji warto zastanowić się, czy lepsza będzie prostsza, ale tańsza czy bardziej wyszukana, lecz droższa. Na cenę ma również wpływ materiał, z którego jest wykonana. Najdroższe są patery ceramiczne i szklane. Pięknie prezentują się, lecz bardzo szybko mogą ulec uszkodzeniu. Bardzo popularnym rozwiązaniem są patery drewniane i metalowe, których cena jest adekwatna do jakości.